19. listopadu 2014

Kde se touláš, Bernadetto, Maria Sempleová



Název: Kde se touláš, Bernadetto
Originální název: Where'd you go, Bernadette

Série: ---

Autor: Maria Sempleová



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kde se touláš, Bernadetto je jedna z těch knížek, která vás zaujme na první pohled. Nejdřív vás upoutá krásná, lehká modrá barva a později i obličej, který skvěle ladí s tou světlounkou modrou. A najednou je z toho krásný celek. Který vás zaujme na tolik, že vám prvních pár vteřin nepřijde ani divné, že by v názvu měl být otazník. Nebo snad ne?

Tak jako tak, knížka je to kouzelná. A úplně jiná.

Hned po prvních stránkách si všimnete toho nejdůležitějšího – celá (nebo spíš… skoro celá) kniha je psaná formou nejrůznějších dopisů – ať už jsou to e-maily, papírky se vzkazy, nebo opravdové dopisy od oficírů. A tohle všechno dohromady kupodivu funguje. Díky nepřebernému množství korespondence nejrůznějšího druhu, která je adresována různým lidem se děj plynule posouvá dál a dál… až k onomu zmizení Bernadetty, které je i inzerováno v samotném názvu knížky.

Ale jak je to s ním doopravdy? A kdo je to vlastně Bernadetta? A zmizela vůbec?

Na tyhle základní otázky naleznete odpověď až na stránkách knihy. Já vám můžu jen naznačit – Bernadetta je především ženou na obálce knihy, která je stejně tajemná a okouzlující jako ona obálka. Schovává se pod šátky a ven vylézá jen málokdy. Hlavně proto, že trpí nepřeberným množstvím fobií na nejrůznější věci. No a v neposlední řadě je Bernadetta skvělá manželka a milující matka. Aspoň do té doby, než jednoho dne beze stopy zmizí. A v jejích stopách se vydává její dcera Bee.

Kniha je to svěží. Kniha je to úplně jiná. Kniha je to nevšední. Kniha je to zvláštní.

Tohle jsou základní body, kterými by šlo knihu dokonale popsat.

Knížka je totiž opravdu svěží – díky dopisové formě není moc času na popisy, či zabývání se maličkostmi, a proto děj plyne rychle a zcela vás pohltí.

Knížka je to totiž opravdu úplně jiná – díky dopisové formě, protože minimálně já jsem nic takového ještě nečetla. A taky jsem nečetla nic, kde by ani jeden z hlavních hrdinů nebyl tak úplně normální. A to nemyslím zle.

Knížka je totiž opravdu nevšední – nerada bych se opakovala, ale opět je to hlavně díky dopisové formě. Ale nejen díky tomu – knížka má i dosti nespecifikovaný žánr, kde se humor misí s tragičnem a kde se neuvěřitelné stává vlastně úplně normálním.

A tohle všechno dělá z celé knížky knížku opravdu zvláštní. A kdybyste mi náhodou nevěřili, tak dodávám ještě pár klíčových slov – dovede si totiž představit příběh, kde je stejně důležité vytrhat ostružiní, jako výlet na Antarktidu, kde existují roboti, kteří vám dají hračku, kterou chcete, bez toho, abyste něco zmáčkli a kde je úplně normální bydlet v karavanu na zahradě?

Tak co… ještě pořád si nechcete Bernadettu přečíst?


Já sama jsem po dočtení těžce rozhodovala, jak knížku ohodnotit. A nakonec jsem usoudila, že velmi těžko – knížka by si totiž zasloužila stejným dílem tři i čtyři hvězdičky. Já se proto rozhodla pro kompromis a zařadila ji někam mezi. 


* Obálka z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/

3 komentářů:

Reading with Lucy řekl(a)...

Krásná recenze. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :))

Christie (Neliss) řekl(a)...

Super recenzia, som rada, že sa ti kniha napokon páčila.:) Je vážne svojská a jedinečná a to ma na nej bavilo.:D

Charrlie řekl(a)...

A CUP OF LUCY: Děkuji :)) Doufám, že se ti bude knížka líbit, protože je opravdu trochu jiná, než ostatní knížky :))

NELISS: to jo :)) Opravdu těžce se ta kniha ve své podstatě popisuje :))

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by