25. července 2014

Není co závidět: obyčejné životy v Severní Koreji, Barbara Demick


Název: Není co závidět: obyčejné životy v Severní Koreji
Originální název: Nothing to Envy: ordinary lives in North Korea

Série: ---

Autor: Barbara Demick


 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

"A teď už nemohla zavírat oči před faktem, který měla přímo před očima - i čínský pes měl lepší stravu, než severokorejský doktor."

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


Upřímně se přiznávám, že začátek píšu už asi po desáté (a možná ještě víckrát) a prostě ne a ne přijít na ten správný začátek. Prostě to nejde. Tečka. 

Knížka Není co závidět vypráví osudy obyčejných lidí, kteří žijí v Severní Koreji. Jak jistě všichni víte, je to jeden z mála státu, kde ještě stále existuje komunismus a jedna z mnoha zemí, kde ještě stále existuje diktatura. A pokud tohle náhodou nevíte, nemusíte se bát – knížka je proložena mnoha informacemi, které vám (nejen dnešní) situaci v Koreji přiblíží na tolik, že se v ději neztratíte.

V knize se setkáváme s osudy obyčejných lidí. S osudy lidí, kteří měli to štěstí, že přežili a hlavně - že se jim podařilo utéct. 

Někteří z vás můžou mít strach z autentičnosti knihy. Protože přece jen – pokud se bavíme o takové věci, jako je Severní Korea, nemůžeme si být nikdy jisti, že to co slyšíme, je pravda. A pokud se máme bavit o obyčejných lidech, je jasné, že pravděpodobnost opravdovosti klesá. Jistě si totiž dokážete představit, jak to v diktátorské zemi vypadá, pokud promluvíte proti svému vůdci. Nebo proti režimu. Nebo pokud jen pomyslíte na to, že někde je něco jiného a lepšího. I já jsem byla ze začátku opatrná – ale moje obavy zmizely během prvních pár stránek. Knihu totiž vypraví americká novinářka Barbara Demick, které se podařilo sesbírat skupinku uprchlíků žijících v Jižní Koreji a z jejich výpovědí sestavit knihu, ze které mrazí. 

Autorka sama i Severní Koreu navštívila, ovšem ona sama upozorňuje na to, že to co viděla, má do opravdové Koreje daleko zhruba tak, jako krabí tyčinky do kraba. 

Když jsem začala knížku číst, čekala jsem, že dostanu pár příběhů, které začnou a v další kapitole skončí. Místo toho jsem ale dostala zajímavou mozaiku příběhů pěti lidí, které se vzájemně proplétají a v podstatě nikde nekončí.

Díky pětici lidí tak můžete svět pod diktátorským dohledem Kim Ir-sena a jeho syna Kim Čong-ila sledova z různých pohledů – setkáte se s pravověrnou paní Songovou, která skutečně věří, že žije v tom nejlepším světě ze všech možných světů nebo s mladou Mi-ran, která trpí „hříchy“ svého otce. Potkáte i Čun-sanga, který dlouho dobu byl jejím milencem, a který měl to „štěstí“, že odešel studovat do hlavního města. A nebo vás možná zaujme příběh doktorky Kimové, která obětovala všechno a nedostala nic. 

Velkým plusem této knížky je její čtivost. Když si sednete, začtete se téměř okamžitě. A stejně rychle i dostanete husí kůži a možná se budete sami sebe ptát, jestli nejste tak trochu zvrhlý, když vás tohle čtení tak baví. 

Dalším velkým přínosem jsou i ilustrace. Já bohužel četla ve formě e-knihy, a tak jsem obrázky neměla barevné a ještě ke všemu docela malé. Ale pokud si knihu koupíte (nebo půjčíte) do ruky, věřím tomu, že právě tyto obrázky vám čtení ještě více zpříjemní.

A další nespornou výhodou této knížky je samotná autorka. Jde vidět, že Barbara opravdu ví, o čem píše. Situaci v zemi rozumí a má přehled. Když popisuje osudy jednotlivých zemí doplňuje je o informace, které vám pomůžou pochopit, jak to v zemi vypadalo tehdy a jak to tam vypadá dnes.

Kniha byla napsaná v roce 2009, obsahuje však doslov, který byl napsal po smrti Kim Čong-ila a po nástupu jeho syna Kim Čong-una. Což je bez pochyby další velké plus.

Tohle je zkrátka kniha, kterou po přečtení odložíte a budete se muset zamyslet. Zamyslet se nad tím, jak všechny vaše problémy jsou ve skutečnosti malicherné a že vlastně máte docela fajn život. 

A hlavně je to kniha, která vás neskutečným způsobem obohatí. Možná, že když ji poprvé vezmete do ruky, nebudete mít o situaci v Severní Koreji žádné podvědomí. Ale když ji odložíte,… No, odborníkem sice nebudete, ale vzdělanější určitě ano.

Téhle knížce nemůžu dát méně než pět hvězdiček, protože si mě získala. Doslova a do písmene. A pokud bych si měla vybrat někoho, komu ji doporučím, bude to velmi rychlé. Tohle je kniha, kterou by si měl přečíst opravdu každý.

(Ať už vás kniha zaujala nebo ne, koukněte na stránky lidskaprava nebo amnesty international. Kde se sice nedozvíte nic moc o Koreji, ale o lidských právech. A kdyby jste jóóó chtěli, tak se nebojte připojit do akce AI za právo korejských žen (ale i mužů) nosit jaký účes chtějí!)

Za knihu děkuji (moc a moc!) nakladatelství Kniha Zlín. Koupit si ji pak můžete třeba na stránkách Palmknihy.cz.

FunSubstance.com - Endless Entertainment & Humor

* Obálka z http://goodreads.com
* Obrázek z http://weheartit.com/

5 komentářů:

Bastera řekl(a)...

Nakonec jsi si poradila s recenzí dobře a nemohu než souhlasit. Jsem ráda, že ji všichni hodnotili opravdu kladně, protože si to zaslouží! :)

Charrlie řekl(a)...

Bastera: No, kdo by ji nehodnotil kladně, tak by asi žil na nějakém veselém obláčku, a nechtěl by připustit, že takové věci se na světě dějí. Nebo nevím :D

Christie (Neliss) řekl(a)...

Ten začiatok si vyriešila.:D Inak, vyzerá zaujímavo, určite je to svojím spôsobom desivé čítanie, ale vzdelávať sa treba.:D

Infinity řekl(a)...

Skvělá recenze, na tuto knihu čtu jen samou chválu, takže to vypadá tak, že si ji taky budu muset přečíst. :)

Charrlie řekl(a)...

NELISS: To bylo něco hroznýho :D Jsem myslela, že nikdy nezačnu smysluplně psát, protože jsem asi dva dny snažila přijít na správnou úvodní větu :D Ale je to výborná kniha, která tě vzdělá, a ani nevíš jak.

INFINITY: Určitě si ji přečti, i kdyby se ti nelíbila, tak se aspoň dozvíš něco nového, co by se mělo vědět :))

Okomentovat

 
Copyright © 2013 Tempe's Library. All rights reserved.
Blogger Template by